top of page

N&V

Untitled_Artwork 6.png
Untitled_Artwork 6.png

2023.05.29. Hétfő 16.00

Lósi Major, Verőce

M

I

esküvője

N

O

É

&

V

I

K

T

O

R

Időpont, és Helyszín

Az esküvőnk Május 29.-én Pünkösd hétfőn kerül megrendezésre a Lósi Majorban, Verőcén. 

Az esküvőről

A Lósi Major egy hatalmas farm, állatokkal, kis tóval, erdővel, tehát gyönyörű környezetben található Verőcén a Dunakanyarnál, mindössze 45 percre Budapeströl. Ebben a gyönyörü környezetben tervezzük megünnepelni ezt a csodás napot, amikor végre mindenki elött akit szeretünk összeházasodunk. Éppen ezért nagyon örülnénk ha te is velünk ünnepelnél ezen a napon.

Az esküvőnk zsidó szertartás szerint fog zajlani, amit hatalmas evés, ivás, kis programok, és reméljük minimum másnap reggelig tartó tánc fog követni.

Ahhoz, hogy féktelen legyen a buli, mindenkinek azt javasoljuk, hogy aludjatok a környéken egy estét, és akkor nem kell bajlódni a hazajutással. A szállás keresésben mi is segítünk, a regisztrációs kérdőívben minden hasznos infót megtaláltok hozzá.

Miben gyere?

Mivel a Lósi major a természet lágy ölén található, mindenképpen javasoljuk, hogy ne a legkényelmetlenebb, legkényesebb cipődbe, ruhádba gyere. Ezen kívül természetesen teljesen rád bízzuk, hogy mit viselsz, a lényeg, hogy jól érezd benne magad. <3
 

Untitled_Artwork 6_edited.png
Untitled_Artwork 6_edited.png
Untitled_Artwork 6_edited.png

Menetrend

15.00 gyülekező
16.00 szertartás
17.00 koccintás, fotózkodás
17:30 vacsora
19:00 workshopok
20:00 buli
22:00 torta
24:00 shakshuka
és a buli reggelig...

 

Nászajándék

Nagyon örülünk hogy velünk fogtok ünnepelni ezen a napon ami a legnagyobb ajándék számunkra. Amennyiben lehetőségetekben áll, arra szeretnénk Titeket kérni, hogy járuljatok hozzá valamekkora összeggel az esküvő megszervezéséhez.  <3

Ezt majd megtehetitek a helyszínen, készpénzben, utalással vagy Revoluttal is.

Nemsokára találkozunk!

Addig is bármi kérdésetek lenne, írjatok, hívjatok!
Sok puszi, 

Noémi & Viktor

 

Telefon:
+3630-6775535


 

A zsidó szertartásról

Mivel tudjuk, hogy sokatok még nem járt zsidó esküvön, így pár mondatban összefoglaljuk, hogy mire is számíthattok majd. :) 


Chászene/Chátuná – A zsidó esküvő
1.
A „Chószon-Tis” – A „Ketuba” aláírása. Az esküvői ceremónia előtt a vőlegény („chószon/chátán”) magára vállalja a házassággal járó kötelezettségeket, beleértve a menyasszony („kálá”), a leendő feleség teljeskörű anyagi és lelki támogatását. Ezt az írásos megegyezést nevezzük „Ketubá”-nak, szó szerint „írás”-nak. A dokumentumot két tanú írja alá, akik nem lehetnek sem egymásnak, sem a házasulandó feleknek rokonai.
2.
A „Bedekken” – Az esküvői fátyol. A vőlegényt a menyasszonyhoz vezetik, ahol ő a menyasszony arcát fátyollal befedi, a „hüpe/chuppa”, az esküvői baldachin alatti ceremóniát megelőzően. Sok közösségben az örömapa vagy a rabbi megáldja a menyasszonyt. Ezzel emlékezünk az áldásra, mellyel a legelső „zsidó” esküvő előtt Rebekát, Izsák feleségét áldották meg.
3.
A „Hüpe/Chuppa” – Az esküvői baldachin Először a vőlegényt vezetik a chuppa alá, ahol hagyományos áldással köszöntik, melyet a cházzán, a kántor énekel. Ezután a menyasszonyt vezetik a chuppa alá, ahol a köszöntés után hétszer megkerüli a vőlegényt, miközben a kántor a hagyományos áldást énekeli. (A chuppa többek között Ábrahám sátrát is jelképezi, mely a világ mind a négy tája fele nyitott volt. A hétszeri megkerülés többek között azt is jelképezi, hogy a két lélek közötti spirituális fal leomlik, akárcsak Jerikó falai, így adva utat a két lélek teljes egyesülésének. A hetes szám a zsidó hagyományban a teljességet és a tökéletes harmóniát jelképezi a fizikai és a spirituális között.)
4.
A „Kiddusin” – Az eljegyzés A szertartást vezető rabbi két áldást mond egy pohár bor felett, egyet a borra, egyet pedig az eljegyzésre. Mind a vőlegény és a menyasszony isznak egy keveset a borból. A vőlegény fogja az eljegyzési gyűrűt, és a következőt mondja: „Háré át mekudeset li betábáát zo kedát mose vejiszráél” – „Eljegyezlek téged ezzel a gyűrűvel Mózes és Izrael törvényei szerint.” A menyasszony átveszi a gyűrűt, amivel megtörtént az eljegyzés.
5.
A Ketuba felolvasása Ezen a ponton felolvassák a házasságról kötött megegyezést, a Ketubát, nemcsak azért, hogy ismertessék, mit tartalmaz, hanem hogy egy kis szünet legyen a „Kiddusin”, az eljegyzés, valamint a „Niszuin”, a házasságkötés között. Sok közösségben a rabbi is beszédet tart ekkor.
6.
A „Niszuin” – A házasságkötés A „Sevá Beráchot”, a „Hét áldás” hangzik el, melyet egy pohár bor felett mondanak el. E legtöbb közösségben az áldásokat más-más jelenlévő mondja. Utána a vőlegény és a menyasszony is iszik egy keveset a pohár borból.
7.
Emlékezés Jeruzsálemre – Pohártörés Minden örömteli eseményen meg kell emlékeznünk arról, hogy az öröm csak akkor lehet teljes, ha a Szentély Jeruzsálemben a messiási időkben újra felépül. Erre emlékezve egy üvegpoharat helyeznek a vőlegény elé, aki először a következő zsoltáridézetet mondja: „Im eskáchéch Jerusálájim, tiskách jemini...” – „Ha elfeledlek, Jeruzsálem, felejtsen el engem a jobbom...” Ezután eltöri a poharat.
8.
Mázál tov! A közösség Mázál tovot kíván. A gratulációk után a menyasszony és a vőlegény a „chádár jichud”-ba, az „együttlét szobájába” mennek, ahol pár percig egyedül maradnak, első alkalommal, hivatalosan is férjként és feleségként.

bottom of page